Czekolada to z pewnością produkt, który najskuteczniej obrósł w fakty i mity dotyczące jego wpływu na zdrowie.

Jedzenie bogów, afrodyzjak, główna przyczyna próchnicy, bomba kaloryczna, zakazana osobom na diecie i cukrzykom.
Będąc dzieckiem, nieraz słyszeliśmy - nie jedz czekolady, czekolada popsuje Twoje zęby, cera się zepsuje i będzie cię bolał brzuch. Jednakże prawda o czekoladzie jest zgoła odmienna.

 Czekolada psuje zęby. Zdaniem naukowców to totalna bzdura. Zębom tak naprawdę szkodzi cukier i lepkie nadzienie, a nie czekolada. Zawarte w czekoladzie kakao zawiera substancje bakteriobójcze, można więc powiedzieć, że naturalna gorzka czekolada nie tylko nie psuje zębów, ale im sprzyja.

Czekolada źle wpływa na cerę. Zaprzeczyła temu Amerykańska Akademia Dermatologiczna. Co więcej, rozsądna dawka czekolady to wspaniała recepta na opóźnienie procesów starzenia się skóry. Zawarte w czekoladzie flawonolechronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami.

Spożywanie czekolada powoduje otyłość. Badanie przeczą, by jej spożywanie było przyczyną otyłości. Oczywiście tyje się od wszystkiego czego jemy zbyt dużo, a czekolada zawiera dużo cukru i tłuszczy, jednak zdaniem badaczy ilość kalorii zawartych w czekoladzie i ich przyswajalność przez organizm nie ma znacznego wpływu na otyłość.

 Podczas badań potwierdzono dobroczynny wpływ czekolady na nasz organizm. Oczywiście mowa o prawdziwej czekoladzie. Co zawiera?

  • Czekolada jest bogata w magnez, fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan, kobalt oraz witaminy H, E i B. 
  • Zawiera kwas stearynowy, czyli nasycony kwas redukujący poziom cholesterolu
  • Jest bardzo bogata w błonnik, który jak wiadomo doskonale wpływa na prace jelit i nasz układ pokarmowy
  • Flawonole, które zwalczają wolne rodniki i zatrzymują naszą uciekającą młodość, pomagają też w pozbywaniu się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Warto jednak uważać na to co jemy. Dobroczynne działanie czekolady, dotyczy bowiem tylko czekolady prawdziwej, choć niekoniecznie gorzkiej - która jest oczywiście najzdrowsza. Lepiej raczyć się tym przysmakiem rzadziej, ale sięgać po produkty z wyższej półki - czyli automatycznie droższe. Kategorycznie odradzane są produkty czekoladopodobne. Zamiast masła kakaowego, w którym zawarte są wszystkie cenne składniki, zawierają bowiem bardzo dużo obcych tłuszczów.

 



Fontanna Giles & Posner CF1500

Idealna dla dużych przyjęć

Wysokość:81 cm
Pojemność:3 - 5kg czekolady
Czas pracy:16h ciagłej pracy
Liczba osób:60 - 120 osób
x

Fontanna CF54

Idealna na małe przyjęcia z przyjaciółmi, imieniny, urodziny, imprezy domowe

Wysokość:54 cm
Pojemność:0,9 - 1,9 kg czekolady
Liczba osób:10 - 30 osób
Czas pracy:4h ciągłej pracy
x

Fontanna CF65 PRO

Idealna na średnie i duże przyjęcia

Wysokość:65 cm
Pojemność:2,5 - 5 kg czekolady
Liczba osób:40 - 100 osób
Czas pracy:12h ciągłej pracy
x